Het adellijke geslacht Van Delen

Rond het jaar 1300 komen we voor het eerst ene Brand van Delen tegen in de buurt van het Veluwse Harskamp. Stamvader van een eeuwenoud adellijk geslacht, dat zijn oorsprong schijnt te hebben bij een oude Germaanse herdersvorst. Dat zou het familiewapen van de familie Van Delen verklaren: twee ramskoppen.

Midden op de huidige Hoge Veluwe moet de burcht Delen gestaan hebben. Daarvandaan verspreidde het geslacht Van Delen zich over Otterlo en Harskamp. Later komen we nazaten tegen als machthebbers in de steden Arnhem en Harderwijk. Een tak verdwijnt naar Noord-Nederland/Oost-Friesland. 

Hieronder de genealogische informatie die -na grondig archiefonderzoek - beschikbaar is. Er volgen met regelmaat aanvullingen. Over enige tijd volgt hier ook een uitgebreider document met achtergrondinformatie en bronvermeldingen. Doel is een echte papieren publicatie Geslacht Van Delen rond het jaar 2025.

Binnenkort verschijnt op deze pagina een document met alle nu nog niet te plaatsen Van Delens uit de afgelopen eeuwen. Uw hulp bij het herkennen en plaatsen van deze personen is bijzonder waardevol. Op de pagina "Contact" vindt u verdere informatie.

Aanvullingen zijn van harte welkom!

Genealogie Van Het Adellijke Geslacht Van Delen Update 14 01 2021
PDF – 241,9 KB 944 downloads
Proces Valenus en Herman van Delen in 1681 - Gelders Archief toeg. 0124 inv.nr. 4551
PDF – 1,2 MB 1202 downloads